Palokatkot mediassa


Suomen Kiinteistölehti: Palokatkot ovat tulipaloriskien kärjessä

26.6.2017, teksti Riitta Malve-Tamminen

Paloasiantuntijoille palokatkojen ongelmat ovat tuttuja.

– Palo-osastojen puutteet, mukaan lukien palokatkot, kuuluvat tulipaloriskien kärkiviisikkoon. Se koskee myös taloyhtiöitä, kertoo vanhempi palotarkastaja Kari Telaranta Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Hän kuuluu Suomen palopäällystöliiton riskienhallintojaoston johtokuntaan.

Käräjäoikeudessa virheellisiä palokatkoja koskevat riidat taloyhtiön ja urakoitsijan välillä ovat yleisiä. Suureksi osaksi ne liittyvät linjasaneerauksiin. Palokatkojen avaaminen ja korjaaminen on kallista, jos sitä joudutaan tekemään laajasti rakennuksessa.

– Yleensä palokatkojen virheet ovat vähäisiä, eikä niihin liity suurta riskiä palon leviämisestä. Mutta jos muoviputki vedetään remontissa kerrosten läpi ja katkona toimiva palomansetti unohtuu, tuli pääsee leviämään nopeasti muoviputken sulaessa kasaan. Silloin on vaarana suuronnettomuus, selvittää johtava palokonsultti, insinööri Jorma Susi palotekniikkaan erikoistuneesta insinööritoimisto Markku Kauriala Oy:stä.

 


Vanhojen rivitalojen katoissa piilee tulipalon leviämisen vaara – yhden uhrin vaatinut tulipalo syttyi uudelleen ja levisi koko taloon

Yle.fi 25.2.2020

Asiantuntija suosittelee rivitaloyhtiöitä tarkistamaan, ovatko palokatkot kunnossa.

”Rivitalon kattorakenteissa voi piillä tulipalon leviämisen riski.

Ennen 1990-lukua rakennettujen rivitalojen välikatoista puuttuu niin sanottuja palokatkoja, jotka estäisivät tulipalojen leviämistä.

– Palokatkot estävät palon leviämisen asunnosta toiseen yläpohjassa eli vesikatteen ja asunnon sisäkaton välisessä tilassa, johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä (SPEK) kertoo.

Palokatkot ovat esimerkiksi betonista tai kipsilevystä tehtyjä rakenteita, jotka jatkuvat asuntojen välisistä seinistä vesikattoon asti.

Telarannan mukaan vuosittain sattuu useita rivitalopaloja, joissa tuli pääsee leviämään koko rakennukseen palokatkojen puuttumisen takia.

Katkojen puuttuminen edesauttoi palon leviämistä esimerkiksi Kouvolan Valkealassa.”